O NÁS
JSME CHROAST,
pražírna kávy z Hradce Králové. Parta mladých nadšených lidí, kteří se nebojí zkoumat a ochutnávat. Spojuje nás naše vášeň pro výběrovou kávu, kterou chceme předávat dál. Každý šálek, který si u nás dopřejete, je pro nás osobní záležitost. Chroast totiž není jen o kafi, Chroast je o lidech, zážitcích a rozdávání radosti.
PRAŽÍRNA
Srdcem naší pražírny je láska ke KAFI. Nechceme, aby bylo kafe jen rutinním pitím - chceme, aby bylo RADOSTÍ a zážitkem. My kávu vnímáme především jako ovoce. Je to totiž plod ovocný rostliny (kávovníku), která roste na plantážích v rovníkových oblastech po celym světě. Podle toho má i každý kafe svojí unikátní chuť, v závislosti na odrůdě, podnebí, nadmořský výšce atd.. Hodně záleží i na farmáři, protože jen díky jeho usilovný práci na stromech uzrajou krásný kávový třešně. My odebíráme jen ty nejčerstvější a nejkvalitnější zrnka, takzvaná výběrová (ang, specialty). Při pražení se potom věnujeme každýmu zrnku s péčí, citem a pokorou. Volíme pro každý kafe pražící profil tak, abychom z něj vytěžili maximum chutí, který v sobě ukrývá. Vliv na výslednou chuť má velké množství proměnných, jako jsou teplota pražičky, rychlost otáčení bubnu, rychlost proudu vzduchu, doba pražení a spousta dalšího. Naším cílem je dosáhnout maximálního potenciálu u každýho kafe a nechat tak vyniknout jeho chuťovou rozmanitost, sladkost a ovocnost. Kávu pražíme několikrát týdně v menších várkách, čerstvost je pro nás prioritou.
ESPRESSO BARY
KAFE je pro nás skvělou záminkou pro schůzku, pro zastavení, pro odpočinek. Je to rituál, kterej nám dělá každej den RADOST. Proto jsme po Hradci Králové rozeseli několik malejch míst, našich espresso barů, kde tuhle RADOST chceme sdílet s váma. Na světě jsou už čtyři espresso bary, kde se můžem společně u kávy potkat. Jako první jsme otevřeli espresso bar “Námko”, kterej jak už název vypovídá najdete na náměstí v Hradci. Na tomhle místě všechno začalo - naše první pražírna, první espresso bar. Postupem času jsme tý radosti chtěli rozdávat ještě o trochu víc, proto jsme přidali další tři espresso bary – dva v Hradci Králové “Benešku” a “Klobouček” a jeden přímo v místě naší nové pražírny v Černožicích. Ať už se za náma stavíte kamkoliv, budete vždycky odcházet se skvělou náladou. Protože to je to, proč to děláme.